Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Coaliţia pentru Universităţi Curate a lansat Avocatul Educaţiei (şi Cercetării)

Coalitia pentru Universitati Curate (CUC) a lansat luni 28 septembrie un ombudsman pentru sistemul public de Educatie universitara, sub denumirea de Avocatul Educatiei.

In acest post onorific a fost desemnat presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea (mihalcea@sar.org.ro). El va avea un rol de mediator intre autoritatile statului si actorii sistemului Educatie/Cercetare, este vorba despre studenti, profesori sau cercetatori. Avocatul Educatiei va primi plangeri/propuneri/ de la studenti, profesori sau cercetatori la adresa de email sesizari@romaniacurata.ro.

Cu prilejul lansarii acestei institutii, Florin Mihalcea a declarat ca va incerca sa puna la punct un sistem de supraveghere si mediere a problemelor din invatamantul universitar.

Initiativa infiintarii acestui post de Avocat al Educatiei a aparut dupa ce, in decursul celor doi ani de existenta, CUC a primit multe sesizari privind nereguli in domeniul educatiei si cercetarii. Spre exemplu, asistenti universitari care desi aveau experienta in universitati recunoscute din Vest, si mai multe publicatii decat un conferentiar universitar, s-au plans ca le-a fost blocat accesul pe temeiuri nejustificate atunci cand s-au inscris la concursuri pentru promovare. Cercetatori care desi intruneau un punctaj mare si aveau experienta in centre de cercetare prestigioase au pierdut granturi in fata unor colegi mult mai slab cotati. Studenti care au vrut sa apeleze la evaluari ale comisiilor de contestatii au constatat ca acestea nu existau.

In aceste conditii, Coalitia a lansat Avocatul Educatiei pentru a initia discutii pe asemenea teme cu autoritatile publice vizate, creand o punte de comunicare si incercand sa implice ambele parti in rezolvarea neregulilor semnalate.

Tot in cadrul acestui proiect va fi evaluata finantarea invatamantului superior, dar si mecanismul de alocare a granturilor de cercetare. Rapoartele vor fi facute publice in martie/aprilie 2010. De asemenea, Coalitia pentru Universitati Curate va face o reevaluare a celor 42 de universitati de stat, pentru a vedea cum s-au pus in aplicare recomandarile facute de CUC universitatilor in anul perioada 2008-2009. Topul Integritatii va fi lansat in martie/aprilie 2010.

Coalitia pentru Universitati Curate este formata din: Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din România, Asociatia Ad Astra, Asociatia FAR, Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare EduCer din România, Centrul Euroregional pentru Democratie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Colegiul Noua Europa, Federatia Nationala Sindicala Alma Mater, Grupul pentru Dialog Social, Grupul pentru Reforma Universitara, Societatea Academica din România, Solidaritatea Universitara.

Acest proiect este finantat cu sprijinul Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe.

Persoana de contact: Anca Oprisor, tel 0740 140 574, email: anca.oprisor@sar.org.ro

http://www.sar.org.ro/index.php?page=articol&id=388