Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Privat versus public in cercetarea romaneasca

Intre sistemul public de cercetare din Romania si cel privat exista un decalaj urias. De o parte mentalitati feudale, criterii de promovare dubioase, risipa de bani si posturi „caldute” dar sigure, de cealalta parte competitivitate, meritocratie, responsabilitate pentru cheltuirea banilor si o birocratie minima si eficienta.

„Institutele private pot constitui o alternativa reala pentru cercetatorii romani care doresc sa se intoarca acasa si care au nevoie de conditii de nivel international, fara birocratie, fara ierarhii, unde administratia este un partener si nu un dusman, unde mediul stiintific este de top, unde meritocratia primeaza, si unde entuziasmul si spiritul stiintific nu sunt franate ci sustinute”, apreciaza dr. Raul C. Muresan de la Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice din cadrul Centrului pentru Cercetari Cognitive si Neuronale (Coneural).

http://www.ziare.com/scoala/universitati/privat-versus-public-in-cercetarea-romaneasca-1013372