Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Guvernul dă undă verde proiectului ELI – construcţia în România a celui mai puternic laser din lume

Guvernul român a aprobat nota privind construirea celui mai mare laser din lume la Măgurele

„Astăzi (miercuri – n.r.) s-a aprobat o notă privnd construirea la Măgurele, judeţul Ilfov, a facilităţii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics, pentru cercetări în domeniul laserului şi a fizicii nucleare, din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicată luminii extreme. Practic, este un pas înainte foarte important în construcţia acestei infrastructuri de laser, care este cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică realizat vreodată în România”, a declarat ministrul Funeriu.

După ce guvernul român a avizat construirea facilităţii, proiectul va fi evaluat de către Comisia Europeană. Valoarea totală a proiectului se ridică la 280.000.000 de euro, sumă ce va fi asigurată de către Uniunea Europeană.

„Acest proiect de construcţie de laser este un proiect care are în vedere două aspecte ştiinţifice extrem de importante: dezvoltarea ştiinţifică necesară construirii unui laser atât de puternic este în sine un challenge, iar în România se va studia interacţiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce ţine de fizica atomică, de interacţiunea laser – particule nucleare şi particule atomice”, a informat ministrul Educaţiei şi Cercetării.

Pe lângă valoarea intrinsecă a proiectului pentru ştiinţă în genere, Funeriu a precizat că cercetarea românească va avea parte de un impuls considerabil prin implicarea cercetătorilor români în proiecte ştiinţifice de amploare a căror durată se poate întinde pe mai mulţi ani. „Această investiţie va fi făcută din fonduri europene care sunt destinate acestui tip de activităţi. Nu se ia pentru o astfel de investiţie din buzunarul nimănui, ci, dimpotrivă, se pune în viitorul României, se pune în viitorul resursei umane din această ţară, care, în viitor, datorită acestui tip de investiţii nu va mai merge în Europa pe post de căpşunar, ci va merge în Europa pe post de om de ştiinţă”, a spus Funeriu.

Cât priveşte posibilitatea ca acest laser să fie folosit pentru neutralizarea deşeurilor nucleare, Funeriu a precizat că este prematur să se fac[ speculaţii asupra rezultatelor proiectului. „De fiecare dată când se construieşte un nou instrument, paleta lui de utilizare este foarte mare. Astăzi, nu putem spune cu certitudine că acest laser va putea fi folosit sau va fi folosit pentru neutralizarea deşeurilor nucleare. Acest laser va fi folosit exclusiv pentru cercetare, iar dacă cercetarea ştiinţifică va duce la concluzia că el poate să fie utilizat şi altfel, în acel moment va trebui să luăm o decizie pentru astfel de utilizări” a afirmat ministrul.

———–
In Romania, mai precis la Magurele, judetul Ilfov, va fi construit un laser de inalta putere, proiect ce necesita 280 de milioane de euro din fonduri europene. In acest sens, Guvernul a aprobat o nota de constructie, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, va fi cel mai puternic laser din lume.

„S-a aprobat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme. Este un pas inainte foarte important in constructia acestei infrastructuri de laser. Este cel mai mare proiect de cercetare stiintifica realizat vreodata in Romania”, a declarat Funeriu.

Acesta a precizat ca Romania a fost desemnata sa gazduiasca cel mai puternic laser construit vreodata in lume, dupa o decizie a Consiliul celor 27 de ministri ai cercetarii din Uniunea Europeana. „Prin hotararea de Guvern de astazi vom putea, de acum inainte, sa mergem cu valoarea proiectului in JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), dupa care sa mergem la Comisia Europeana pentru evaluarea acestui proiect.
Proiectul se cifreaza la o suma de 280 de milioane de euro, care vor fi din fonduri europene”, a mai spus ministrul educatiei.

„Acest proiect de constructie de laser este un proiect care are in vedere doua aspecte stiintifice extrem de importante: dezvoltarea stiintifica necesara construirii unui laser atat de puternic este in sine un challenge, iar in Romania se va studia interactiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce tine de fizica atomica, de interactiunea laser – particule nucleare si particule atomice”, a precizat Funeriu.

http://www.edu.ro/index.php/pressrel/14791

http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-8112126-guvernul-aprobat-nota-pentru-construirea-celui-mai-puternic-laser-din-lume-romania.htm