Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

„In Extremis” Blog Post : Jupan Dumitrache fatza cu Reactiunea!

Cu ocazia alegerii noului Consiliu National al Cercetarii Stiintifice si al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare imi ofer si eu modestul meu omagiu ilustrilor conducatori care ne-au adus unde suntem. La mai mare!

Prima data cand l-am vazut, in urma cu peste zece ani, mi sa parut inofensiv – un om obisnuit cu servieta, trenci, ii lipsea basca insa. O sala intreaga il asteptase sa vorbeasca, dar a sosit cu aproape o ora intarziere, a spus cateva cuvinte in dulcea limba de lemn, a raspuns incurajator si in acelasi timp neangajat unor propuneri entuziaste si naive venite de la fetzele tinere care-l inconjurau. Persoana Importanta, ce mai!

Nu imi cunosteam colegii din sala arondata la Cotroceni primului „Forum al Tinerilor Români cu Studii în Străinătate”. Dar in ora de asteptare am observat in jur lideri in devenire, fofilatori de meserie, oameni la locul lor, persoane deschise, unele timorate. Cu alte cuvinte o felie caracteristica de viata din Romania sau de aiurea. Tineri, frumosi – unii cu visuri, altii cu planuri, si altii cu scheme. Toti cu „studii in strainatate” – pe atunci in 2000 ceva nou si oarecum de invidiat – unii deja afirmati, altii plecati pe pile la o luna de „specializare”, si altii muncind din greu sau din placere la teze, dizertatii si alte patalamale. Persoana Importanta, seful agentiei principale de finantare a cercetarii din universitatile romanesti , de inca cu doi ani inainte, ne-a lasat in plata Domnului dupa cateva raspunsuri si s-a dus la treburile lui, bineinteles, Importante!

De multe ori m-am intrebat cu ce „ii avea la mana” pe mai-marii zilei de a ramas in fruntea sus-numitei agentii peste doisprezece ani supravietuind „regimurilor” Constatinescu, Iliescu III si „dictaturii” Basescu care iata in sfarsit ne-a mantuit. Un cercetator de carton pur, care in CV-ul sau public – http://ec.europa.eu/dgs/jrc/downloads/jrc_bog_cv_dumitrache.pdf – raporteaza nici mai mult nici mai putin decat 260 de articole, 20 de carti de autor si 16 carti editate, dar in baza de date ISI-Thompson e present cu 13 articole citate doar de 6 ori de alti cercetatori decat Domnia Sa – taman cam cat o tanara speranta la un an sau doi dupa doctorat – a noastra Persoana Importanta a dominat, cu viclenia cu care ne-a obisnuit un Ilici sau predecesorul sau presidential, mai modestul camp al cercetarii universitare. Scolit prin strainataturi la un timp cand nici pasarea cerului nu trecea de granitele Lagarului romanesc, Persoana Importanta a fost dintotdeauna (cam de pe cand m-am nascut eu ca decretzel ce ma aflu) la carma – Vice, Decan, Rector, Lider, Presedinte. Puterea ii venea ca o manusa. Tranzitia de -ism la -ism si de la -escu la -escu a fost lina, fara hurducaturi.

Cu promisiuni si imbrobodiri, promovari pe jumatate a unor oameni de calitate, si supape care au mentinut presiunea la cote aproape suportabile, Importanta Persoana a reusit sa duca incetul cu incetul la fundul sacului aproape intreaga cercetare din Tara Romaneasca in numai 12 anisori.

Realizarilii care este? – ma veti intreba.

Citez dintr-un text mai vechi al meu din vechiul Cotidianul in 2006 (http://old.cotidianul.ro/editorial_cnpasa-17277.html) – de atunci s-au mai adaugat altele mai maretze si mai cretze, dar cam pe aceeasi linie, asa ca nu o sa va plictisesc cu o aducere la zi:

„Dintre masurile de „imbunatatire” a sistemului de cercetare si universitar ale institutiilor CNPASA insir mai jos doar citeva. „S-a dat liber” la reviste de specialitate si la tomuri stiintifice in edituri „(om)ologate” (asa, ca de la „om” la „om”, ca doar oameni sintem, nu?), asa incit acestea s-au inmultit ca ciupercile. Astazi fiecare poate sa-si „traga” revista proprie la tipografia din colt unde sa-si publice topurile rasuflate sau poate sa-si scoata ceaslovul de 3 ocale umplut cu platitudini cu care sa promoveze peste noapte. „S-au bagat” doctorate „la kil”, asa ca tot omul si-a luat un doctorat ca sa fie acolo, cine stie! S-au impartit bani la toata lumea („buna”, nu plevusca!) pentru a face cercetare. Ce mai conteaza ca unii abia stiu sa-si numere banii din „grant”! S-au infiintat „supape”: posturi de sfatuitori pe linga jupini si reviste de „scientometrie”, unde lumea nemultumita poate sa critice si sa se simta importanta – ei discuta, ei aud! Ca intr-o orgie de reproducere a sistemului s-au „pus” universitari si cercetatori facuti pe puncte in alte comisii CNPASA ca sa judece valoarea celor carora nu merita nici macar sa le lustruiasca ciubotele -, dar e asta o noutate intr-o tara care a fost condusa peste doua decenii de un cizmar?”

Nu pot totusi sa nu mai amintesc ca dupa 2006, sub Luminata Conducere, tarisoara a devenit lider regional la reviste ISI care publica plagiate si articole de doi bani (plata catre jurnale insa pentru a publica este de multe ori mai mare decat proverbialii banuti!).

Ei bine, dupa lupte seculare care au durat 12 ani si o catime, Jupanul ne-a parasit si s-a dus spre posturi mai calde (precum acele aziluri de dinozauri cu nume academic si sin-tagmele Roman, Romana, Romaneasca, Romania) pentru Persoane Importante ca Domnia Sa. Vorba unui coleg – sa-i transmitem traditionala urare: „Drum bun si cale batuta!”.

S-au poate sa nu ne grabim asa de tare? Poate ca noua conducere a onor agentiei respective sau guvernul vor dori sa fac un audit al activitatii distinsei Persoane Importante cu un ochi spre activitatea de devalizare a fondurilor de cercetare prin distribuirea lor defectuoasa spre membri cu pile, cunostinte si relatii mai degraba decat catre cei cu glagorie si bune intentii? Daca nu se poate acum – abil cum il stim Persoana Importanta o fi negociat o iesire onorabila amintindu-si de ce patesc cei care se incaptaneaza sa astepte pana in ultimul moment urcarea in elicopter si poate inspirat de recente evenimente, e adevarat de mai mare anvergura, dar nu mai putin demne de pilda din Egipt, taramul mumiilor) – cel putin sa incepem aici sa scriem istoria ruinarii cercetarii universitare romanesti din primii ani ai noului mileniu.

Pana atunci bun venit echipei tinere de la noul Consiliu National al Cercetarii Stiintifice si cat mai putine compromisuri – reteaua construita in 12 ani va fi greu de destramat peste noapte! Sunteti speranta noastra in a construi o cercetare stiintifica performanta, cu si pentru oameni integri, dar si un amplu experiment in a testa daca puterea corupe (stim ca ea corupe – problema este pe cati si pe cine?).

Pai ce ne doare pe noi cum merge cercetarea in Romania, zice omul de pe strada? Ne doare, cum sa nu! Cum crezi Bade ca oamenii din Finlanda sau Olanda si alte tari mai mari sau mai mici unde laptele si mierea curge pe paraie isi permit sa traiasca bine? Iti spun eu Bade – respect pentru viitorul tarii, adica investitii in educatia copiilor si nepotilor si cercetare care sa ne arate cum sa o ducem mai bine. Nu pomene de la politicieni imbuibati si moguli diletanti care se cred buric de targ prafuit de tara! Biserica mai ajuta si ea in vremuri de restriste, dar parca m-am saturat de restristea asta, bat-o vina!

„In Extremis”