Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Scrisoarea Ad Astra către Ministerul Mediului şi Pădurilor în problema Roşia Montană

3 Mai 2011

Către Ministerul Mediului şi Pădurilor:

În contextul dezbaterii publice asupra proiectului RMGC de exploatare a aurului de la Roşia Montană, vă aducem la cunoştinţă poziţia Asociaţiei Ad Astra (www.ad-astra.ro) a oamenilor de ştiinţă români asupra acestui proiect.

Din mai multe motive, care includ argumente de Mediu, Economice, Sociale şi Culturale, considerăm că proiectul de exploatare al RMGC de la Roşia Montană reprezintă o ameninţare directă asupra mediului şi asupra moştenirii culturale de peste 2000 de ani de la Roşia Montană. Asociaţia noastră a făcut toate demersurile pentru sesizarea Comisiei Europene, făcându-şi publice argumentele de ordin ştiinţific asupra proiectului RMGC de la Roşia Montană (https://www.ad-astra.ro/posts/view_post.php?post_id=1469&lang=ro).

Considerăm că, pe lângă plasarea pe o poziţie net dezavantajoasă din punct de vedere economic pentru Statul Român, raportul beneficii/riscuri nu justifică aprobarea şi demararea acestui proiect. Pentru fundamentarea poziţiei asociaţiei noastre, supunem atenţiei dumneavoastră argumentele ştiinţifice ale Asociaţiei Ad Astra.

Din motivele expuse în documentul ataşat, vă solicităm să nu eliberaţi acordul de mediu pentru proiectul RMGC. În opinia asociaţiei noastre, proiectul RMGC de la Roşia Montană nu ar trebui demarat, reprezentând un pericol ecologic major şi conducând la distrugerea moştenirii culturale de la Roşia Montană. De asemenea, pe termen lung, un proiect de minierit de asemenea amploare va afecta negativ dezvoltarea durabilă a zonei, în urma închiderii exploatării declanşând, ca în toate cazurile la nivel mondial, o criză socială profundă. Considerăm că dezvoltarea reală şi pe baze sănătoase a zonei nu poate fi susţinută sub nicio formă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană.

Cu deosebită consideraţie,
Asociaţia Ad Astra a oamenilor de ştiinţă români

Ataşament, documentul de la adresa: https://www.ad-astra.ro/posts/view_post.php?post_id=1469&lang=ro