Inscriere cercetatori

S-a terminat cu banii daţi pentru prietenii evaluatorilor proiectelor de cercetare ştiinţifică

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, a participat joi, 16 iunie 2011, la Forumul JRC/Romania Information Exchange Event, desfășurat la Palatul Parlamentului (Sala Nicolae Titulescu). Cu această ocazie, ministrul Educaţiei a avut o întâlnire bilaterală cu directorul general al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Dominique Ristori în care au fost discutate viziuni și politici de cercetare la nivel european, noul rol al instituţiilor de cercetare în plan naţional şi internaţional precum şi contribuţia României ca generator de politici în domeniul cercetării europene.
Ministrul Educaţiei, Daniel Petru Funeriu, a punctat câteva aspecte legate de progresul cercetării româneşti, menţionând că bugetul alocat acestui sector a crescut cu peste 40%, comparativ cu anul precedent. Totodată, ministrul Educaţiei a precizat că sectorul cercetării româneşti se dezvoltă în prezent pe trei paliere importante. În primul rând, România se preocupă de întărirea colaborărilor internaţionale relevante – proiectul ELI (cel mai mare laser din Europa care se va construi pe platforma de la Măgurele) şi participarea României la Centrul European de Cercetări Nucleare şi în Infrastructură pentru cercetări în domeniul antiprotonilor şi ionilor – fiind exemple elocvente în acest sens. În al doilea rând, ministrul Educaţiei a mai spus că ministerul pe care îl conduce a realizat un cadru legislativ care invită la valoare şi performanţă: „Fondurile pentru proiectele de cercetare ştiinţifică din România vor fi acordate doar pe criterii de competitivitate premiindu-se performanţa. S-a terminat cu banii daţi pentru prietenii evaluatorilor. Trierea proiectelor se va face după criterii şi valori internaţionale. România, în cercetare, nu e numai un consumator de politici europene, ci trebuie să devină şi un generator de politici europene”, a precizat Funeriu.
În opinia ministrului, un al treilea aspect care va genera plusvaloare domeniului cercetării româneşti îl reprezintă întoarcerea în ţară a cercetătorilor români: „Românii din afara ţării reprezintă un rezervor imens de expertiză. Marea oportunitate a României în învăţământul superior şi cercetare depinde şi de ei. Cercetătorii români care activează în străinatate se vor întoarce acasă doar atunci când vor avea încredere şi subliniez acest lucru, doar când vor avea încredere în mecanismele de promovare academică, când vor avea încredere în faptul că valoarea este respectată şi finanţată şi când vor găsi o Românie predictibilă”, a subliniat ministrul Educaţiei, Daniel Petru Funeriu.
La rândul său, directorul general al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Dominique Ristori, a salutat progresele României în domeniul cercetării: „Am fost foarte încântat să văd că priorităţile României se axează pe consolidarea cooperării internaţionale, facilitarea participării oamenilor de ştiinţă români la toate reţelele europene și că finanţarea oamenilor şi a proiectelor ia in calcul doar calitatea şi valoarea.”
Referindu-se la fondurile europene destinate cercetării, ministrul Educaţiei a declarat: „Banii europeni destinaţi cercetării au fost declaraţi ca fiind cei mai bine absorbiţi bani din programul operaţional sectorial de creştere a competitivităţii economice. Din acest program sectorial, axa de cercetare este cea care funcţionează cel mai bine şi a fost menţionată ca atare de Comisie la ultimul comitet de monitorizare care a avut loc pe data de 7 iunie. Ambiţia noastră este să construim proiectul ELI de la Măgurele din bani europeni şi sunt convins că vom reuşi să facem acest lucru.”
În cadrul Forumului JRC/România Information Exchange Event au fost dezbătute teme precum nanotehnologia, strategia Uniunii Europene asupra Regiunii Dunării, respectiv promovarea unei societăţi cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

http://www.edu.ro/index.php/pressrel/15311