Scopul nostru este sprijinirea şi promovarea cercetării ştiinţifice şi facilitarea comunicării între cercetătorii români din întreaga lume.
Asociatia Ad Astra a oamenilor de stiinta romani condamna ferm decizia din data de 13 iulie a.c. a Ministerului Culturii si Patrimoniului National de a acorda certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru masivul Carnic de la Rosia Montana, monument istoric din grupa valorica A, cu valoare nationala si universala. Asociatia noastra s-a exprimat in repetate randuri pentru conservarea si punerea in valoare a patrimoniului de o valoare inestimabila de la Rosia Montana si s-a exprimat ferm impotriva demararii proiectului de exploatare miniera al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Descarcarea de sarcina arheologica a masivului Carnic este primul pas in vederea scoaterii acestuia din lista monumentelor istorice si implicit a eliminarii statutului protejat al acestuia pentru a putea fi distrus de proiectul RMGC. Odata cu masivul Carnic vor disparea si cei peste 7 km de galerii romane si peste 80 km de galerii medievale si moderne pe care le adaposteste, distrugandu-se astfel unul dintre cele mai importante vestigii de acest tip din lume.
Consideram iresponsabila nu doar decizia Ministerului Culturii si Patrimoniului National ci si cea a membrilor Comisiei Nationale de Arheologie care au votat, in secret, in data de 12 iulie a.c., pentru descarcarea de sarcina arheologica a masivului Carnic. Sedinta secreta a Comisiei Nationale de Arheologie este cu atat mai surprinzatoare cu cat ordinea de zi trebuia publicata pe site-ul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, fiind o informatie de interes public. Mai departe, un fapt extrem de grav este acela ca membrii Comisiei Nationale de Arheologie au incalcat o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Brasov din anul 2007, care a anulat avizul de descarcare arheologica nr. 4/2004, eliberat anterior pentru masivul Carnic de catre aceeasi comisie. Romania fiind un stat de drept, eliberarea unui nou certificat de descarcare arheologica pentru acelasi obiectiv de catre aceeasi comisie este ilegala. Asadar, activitatea Comisiei Nationale de Arheologie, in cazul Rosia Montana, o consideram condamnabila si lipsita de o minima integritate profesionala, avand in vedere ca aceasta comisie si-a dat avizul pentru distrugerea unuia dintre cele mai importante situri arheologice din Romania si din Europa, actionand in secret si incalcand flagrant o hotarare definitiva si irevocabila a justitiei.
Condamnabila este si atitudinea Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPCRM) care sustine fatis proiectul minier dar pretinde ca este interesat de protejarea patrimoniului de la Rosia Montana. Activitatea din ultima perioada a acestui grup a coincis exact cu avizarea certificatului de descarcare arheologica a masivului Carnic, grupul incercand in mod evident sa legitimeze actiunile ministerului si sa sustina proiectul propus de RMGC. Asociatia Ad Astra nu recunoaste autoritatea si competenta stiintifica a membrilor GIMPCRM, care desi detin titluri stiintifice pana la nivelul de academician, dupa parerea noastra nu au demonstrat niciun fel de competenta stiintifica de nivel international. In acest sens, Ad Astra avertizeaza opinia publica din Romania sa manifeste scepticism fata de declaratiile GIMPCRM, care departe de a reprezenta o autoritate stiintifica in domeniu, este mai degraba o marioneta a RMGC.
Pentru activitatea lor indreptata impotriva protejarii patrimoniului arheologic, cultural si arhitectonic de la Rosia Montana, in grav conflict cu misiunea Ministerului Culturii si Patrimoniului National si incalcand hotarari definitive si irevocabile ale justitiei, solicitam demisia ministrului culturii Kelemen Hunor si a membrilor Comisiei Nationale de Arheologie.
Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani
Comunicat complet disponibil la adresa:
http://docs.ad-astra.ro/Pozitie_descarcare_Carnic_Iulie2011.pdf