Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Bursele naţionale „UNESCO L’Oréal Pentru femeile din ştiinţă”

http://www.cnr-unesco.ro/ro/burse.php

Pentru al treilea an consecutiv programul de burse naţionale UNESCO – L’Oreal „Pentru femeile din ştiinţă” continuă să ofere suport comunităţii ştinţifice locale prin lansarea unei noi ediţii. Începând de astăzi, cercetătoarele din România pot aplica pentru aceste bursele anuale private.

Programul de burse naţionale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din ştiinţă” se desfăşoară în perioada noiembrie 2011 – iunie 2012.

La ediţia din 2012 se vor acorda două burse pentru cercetare, una pentru o lucrare din domeniul Chimiei şi una pentru o lucrare din aria Ştiinţelor Vieţii. Valoarea unei burse se ridică la 42.000 lei, iar programul se adresează cercetătoarelor din România cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituţii acreditate de învăţământ superior din ţară.

Dosarele de aplicaţie pot fi înscrise până la data de 31 martie 2012 şi urmează să fie evaluate de un juriu format din reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi ai L’Oréal România, precum şi din cercetători de renume din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

Fiecare bursă va constitui sursa de finanţare a unui proiect de cercetare derulat timp de zece luni, în cadrul unei instituţii de cercetare din România. Proiectele selectate vor fi anunţate în luna iunie 2012, în cadrul unei ceremonii de premiere a câştigătoarelor programului.

La prima ediţie a programului, finalizată în luna iunie a 2010, juriul a acordat o singură bursă în valoare de 42.000 lei cercetătoarei dr. Ruxandra JURCUT, care a derulat un program de cercetare în cadrul Catedrei de Cardiologie din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” din Bucureşti.

La cea de-a doua ediţie a programului de burse naţionale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din ştiinţă” au fost acordate două burse, iar juriul a premiat pentru categoria Ştiinţelor Vieţii proiectul dnei. Dr. Elena Butoi, cercetător la Institutul de Biologie şi Patologie Celulară Nicolae Simionescu, care analiza rolul celulelor şi moleculelor inflamatorii în accelerarea aterosclerozei. Rezultatele acestor studii vor conduce la o abordare inovativă a acestei maladii care este cauza principală a mortalităţii în ţările dezvoltate, inclusiv în România.

Bursa în domeniul Chimiei a fost acordată în 2011 Nicoletei Preda, doctor în inginerie chimică la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. Proiectul său de cercetare viza obţinerea de noi materiale compozite, cu posibile aplicaţii în dezvoltarea de senzori şi cataliză. Lumea are nevoie de ştiinţă, ştiinţa are nevoie de femei.

„Grupul L’Oréal, împreună cu UNESCO, recunoaşte şi susţine excelenţa ştiinţifică în toată lumea. Suntem fericiţi să vedem acest program evoluând atât de bine în România. De la an la an, juriul are o misiune din ce în ce mai dificilă în a selecta cele două burse, întrucât activitatea tinerelor cercetătoare românce este impresionantă, iar toate proiectele de cercetare propuse merită să fie susţinute,” a declarat Richard MATALON, Country Managing Director L’Oréal România.

„Cu fiecare ediţie a programului, comunitatea femeilor cercetător din România devine mai puternică şi mai vizibilă, ceea ce reprezintă un câştig important pentru domeniul cercetării româneşti. Finanţarea unor proiecte ştiinţifice cu adevărat remarcabile susţine, de asemenea, progresul acestei zone, în timp ce tinerele cercetătoare beneficiază de expunere internaţională, prin afilierea la reţeaua cercetătoarelor dezvoltată în cei 14 ani de parteneriat,” a declarat Ani MATEI, Secretar General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

Programul UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din ştiinţă”, la nivel global În ultimii 14 ani, programul iniţiat de UNESCO şi L’Oréal susţine, la nivel internaţional, implicarea femeilor în domeniul ştiinţific, promovând talentele promiţătoare.

Pentru informaţii suplimentare:

http://www.cnr-unesco.ro/ro/burse.php