Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Comunicat al asociaţiei Ad Astra privind granturile finanţate prin programele Resurse Umane, Idei şi Parteneriate

Asociaţia Ad Astra semnalează prin acest comunicat situaţia dramatică a cercetătorilor români care sunt membri în granturi finanţate prin programele Resurse Umane, Idei şi Parteneriate, aflate în derulare începând cu anul 2010 precum şi a celor propuse pentru finanţare în urma competiţiei din 2012.

Conform calendarului competiţiei din 2012, disponibil la adresa http://www.uefiscdi.gov.ro/userfiles/file/PN%20II_PCE_Competitia%202012/Calendar(1).pdf
publicarea listei finale cu proiecte propuse pentru finanţare trebuia să se facă pe 19 septembrie 2012. La data de 7 decembrie 2012, cu o intârziere de aproape 3 luni, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) a semnat lista de proiecte propuse pentru finanţare
( http://www.cncs-nrc.ro/wp-content/uploads/2013/03/Comunicat_CNCS_07.03.2013.pdf ).

Cu toate acestea, nici până acum nu s-a început finanţarea acestor proiecte de către Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării şi Dezvoltării (UEFISCDI), Agenţia Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

De asemenea, finanţarea granturilor demarate în perioada 2010 – 2012 este blocată de la începutul anului 2013.

Din pricina acestor întârzieri, cercetători români de mare valoare îşi văd proiectele zădărnicite şi sunt nevoiţi să renunţe la activitatea de cercetare. Unii au revenit în ţară bazându-se pe asemenea finanţări şi acum sunt constrânşi să abandoneze sistemul românesc şi să plece iar din ţară. Nu mai puţin gravă este situaţia doctoranzilor angajaţi exclusiv pe aceste granturi şi care nu-şi pot primi salariile în lipsa prelungirii contractelor de finanţare.

Asociatia Ad Astra solicită domnului Adrian Curaj, directorul general al UEFISCDI, domnului Tudor Prisecaru, preşedintele ANCS şi domnilor miniştri Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu deblocarea imediată a finanţării pentru aceste proiecte.

http://docs.ad-astra.ro/comunicat-granturi.pdf