Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Universitatea de Vest V. Goldis din Arad si Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Stiinte Biologice organizeaza intre 1-6 iulie 2013 a 19-a editie a scolii de vara Jean Montreuil- Pathologies et Pharmacologie Moleculaires. Biotechnologie

Scoala de vara francofona Jean Montreuil- Pathologies et Pharmacologie Moleculaires. Biotechnologies- are o istorie de traditie in Romania, ea fiind creata in 1995 la Iasi, din initiativa Prof. univ. dr. Gheorghe POPA, Rector al Universitatii Al. I. Cuza in acea perioada, impreuna cu Acad. Profesor Emerit Jean Montreuil, Membru de Onoare al Academiei Romane, Doctor Honoris Cauza al Universitatii Al. I. Cuza din Iasi si al Universitatii de Vest V. Goldis din Arad, sub dublul patronaj al Academiei Romane si al Academiei de Stiinte din Paris. Odata cu decesul Prof. Jean Montreuil in timpul celei de a 16-a editii a scolii de la Arad, in ultima zi de cursuri, conducerea Universitatii V. Goldis a hotarat ca aceasta scoala de vara, care a cunoscut un succes atat de important sa continue sub numele de Scoala de vara Jean Montreuil, ca un omagiu adus acestei personalitati stiintifice internationale care si-a consacrat in ultimii 20 de ani ai vietii intreaga activitate dezvoltarii invatamantului superior si cercetarii din Romania, motiv pentru care a fost decorat de Universitatea Vasile Goldis cu Medalia de Aur si de catre Presedintele Romaniei cu gradul de Comandor in Ordinul National Cultural.
Scoala a fost conceputa inca de la inceput ca o scoala multidisciplinara, la interfata domeniilor Biologie, Chimie, Medicina si Farmacie, abordand subiecte de mare actualitate ale cercetarii biomedicate si fiind caracterizata de o tematica dinamica de la an la an, in functie de solicitarile cursantilor exprimate in chestionare de la sfarsitul fiecarei scoli.
A 19-a editie a Scolii de vara francofone Jean Montreuil se deruleaza in colaborare cu Université Lille Nord de France, Université de Nantes, Université Paris Sud si Université Libre de Bruxelles.
Prezenta scoala de vara francofona se bazeaza in continuare pe colaborarea unor specialisti internationali, francofoni: Prof. dr. Jacque Aubry din Nantes, Dr. Nicolas Sergeant de la Université Lille Nord de France , dr. Jean-Jacque Candelier din Paris, dr. Iuliana Ristea Popescu, de la Université Libre de Bruxelles , Belgia, fosta cursanta a acestei scoli in urma cu 15 ani dar si Pr.dr. Galajda Zoltán, Clinica de Chirurgie Cardiovasculara, Universitatea Debrecen, Ungaria. Alaturi de acestia, cursurile vor fi asigurate si de profesori de prestigiu in domeniul temelor abordate, din Universitatea V. Goldis, respectiv Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, Prof. univ. dr. Liana Mos, Prof. univ. dr. Daniela Bratosin.
Tematica cursurilor ce vor fi derulate pe durata a 6 zile abordeaza subiecte de mare actualitate stiintifica din cercetarea biomedicala, respectiv: Anticorpi terapeutici ; Apoptoza (Mecanisme celulare si moleculare; Metodologie de studiu; Modele: virusul imunodeficientei umane, celula canceroasa, hematia nucleata si anucleata (umana); Terapii pe baza de modulare a acesteia), Diabetologie (Diabetul; Date epidemiologice; Genetica diabetului de tip 2; insulino-rezistenta si sindromul metabolic; Conceptul actual de – diabesity -). Maladii neurodegenerative: Alzheimer si Tauopatii (Tipuri de maladii, diagnostic si perspective terapeutice), Medicina Regenerativa (Bioterapie celulara: celule stem, metode de izolare si aplicatii; Biomateriale si inginerie tisulara; Transfuzia sanguina-prima bioterapie celulara si problemele ei actuale), Explorarea moderna a celulei – zi dedicata citometriei in flux: principii si aplicatii in cercetarea fundamentala si clinica (fenotipajul leucemiilor) cu demonstratii tehnice de citometrie in flux, tehnici imunohistochimice, microscopie electronica de transmisie (TEM) si de scanare (SEM).
Scoala de vara Jean Montreuil se adreseaza tuturor studentilor, masteranzilor, doctoranzilor, medicilor rezidenti, cercetatorilor sau profesorilor din domeniile: medicina, biologie, biochimie, farmacie, in particular studentilor apartinand facultatilor de la sectiile francophone.
Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania, Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România crediteaza aceasta manifestare cu un numar important de credite de educatie continua.
Avem convingerea ca cea de a 19-a editie a Scolii de vara Jean Montreuil isi va atinge scopul propus si va deschide noi cai de comunicare stiintifica intre participanti si profesori apartinand diferitelor centre universitare si de cercetare din Europa si Romania.
Detalii: Pentru studenti, masteranzi, doctoranzi si medici rezidenti, inscrierea la cursuri este gratuita, fiind asigurata in mod gratuit si cazarea participantilor din afara Aradului.
Data limita de inscriere este 25 iunie pentru cei care solicita cazare si 1 iulie pentru restul participantilor.Detalii asupra tematicii si inscriere: www.ecole.ro
Persoana de contact: Pribac Ciprian: Fax 0357-814760, georgepribac@yahoo.com;
contact@ecole.ro