Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Pozitia Ad Astra fata de posibilitatea de respingere a OUG 74/2010 care ar avea ca efect desfiintarea UEFISCDI

În Februarie 2014, Comisia de Învăţământ a Senatului, a cărei preşedinte este doamna Ecaterina Andronescu, a întocmit un raport de respingere a OUG 74 din 2010, prin care a fost înfiinţată o singură agenţie pentru gestionarea alocării banilor destinaţi cercetării, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). În luna martie, Preşedinţia României a retrimis proiectul de lege la reexaminare în Parlament, însa în şedinţa din 25 martie 2014, Comisia pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor a propus respingerea cererii de reexaminare.

UEFISCDI a fost creată prin fuziunea a trei agenţii: Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, Centrul Naţional de Management Programe şi a Agenţiei Manageriale de Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic (AMCSIT) – Politehnica. Fuziunea s-a realizat pentru a eficientiza activităţile administrative, prin reducerea costurilor de personal şi a resurselor materiale.

Gestionarea alocării fondurilor pentru cercetare în mod unitar, de către o singură agenţie executivă, asigură coerenţa acţiunilor şi o folosire mai eficientă a resurselor, lucru dovedit de activitatea desfăşurată de UEFISCDI în ultimii ani. Fară îndoială, activitatea UEFISCDI a reprezentat un real progres în administrarea proiectelor de cercetare faţă de perioada anterioară înfiinţării ei. De aceea, considerăm nejustificată încercarea de desfiinţare a UEFISCDI si suspectăm ca scopul real al acestei tentative este facilitarea distribuirii clientelare a fondurilor de cercetare. În acest sens, trebuie subliniat faptul că în perioada 2007-2010, înainte de înfiinţarea UEFISCDI, AMCSIT derula programul Inovare si funcţiona pe spaţiul Universităţii Politehnice Bucureşti (UPB), cu conducerea formată din cadre didactice din această instituţie. În aceeaşi perioadă UPB a fost, de departe, principalul beneficiar al banilor alocaţi proiectelor de cercetare, UPB fiind coordonator sau partener în 186 (62%) din 298 de proiecte, în timp ce următoarea instituţie beneficiară a derulat 21 (7%) de proiecte. După înfiinţarea UEFISCDI, în perioada 2011-2014, Universitatea Politehnica din Bucureşti a derulat 23 (8%) din 277 de proiecte, aceste informaţii fiind susţinute de Adrian Curaj, directorul UEFISCDI ( http://activenews.ro/ecaterina-andronescu-aplicat-parlament-o-noua-lovitura-finantarii-activitatilor-de-cercetare_1828722.html ). Această statistică nu poate fi ignorată, având în vedere că doamna Ecaterina Andronescu (preşedinte al Comisiei de Învăţământ a Senatului) este fost rector al UPB iar domnul ministru Costoiu este fost rector al aceleiaşi instituţii.

Ca urmare, blocarea OUG 74 din 2010 de către Parlamentul României sugerează o încercare de control politic şi de direcţionare discreţionară a fondurilor destinate cercetării. Din această perspectivă, Ad Astra protestează împotriva respingerii OUG 74 din 2010 de către Parlamentul României şi solicită aprobarea acestei ordonanţe de urgenţă a guvernului.

http://docs.ad-astra.ro/Comunicat_posibilitate_desfiintare_UEFISCDI.pdf