Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Ad Astra protestează împotriva tăierii bugetelor de cercetare

Comunicat de presă al Asociaţiei Ad Astra
Bucureşti, 18.03.2015
===================================

Cu o întârziere de aproape două luni şi jumătate, guvernul, prin agenţia sa specializată U.E.F.I.S.C.D.I., a anunţat deschiderea finanţării pentru proiectele de cercetare în curs (Parteneriate, Idei, Tinere echipe etc.). Ca şi anul trecut, finanţarea este mult sub cea contractată iniţial şi modificată deja prin mai multe acte adiţionale. Dinamica diminuărilor anuale este grăitoare: în 2013, bugetele au fost mai mici cu 40 până la 55% faţă de bugetul anunţat; în 2014, cu 30 până la 50%; în 2015, cu 50% până la 70%. Rezultatul e că un proiect contractat iniţial pentru perioada 2011-2014 este prelungit până în 2016, în fiecare an cercetătorii primind tot mai puţini bani.

Menţionăm că, iniţial, contractele au fost făcute pe 3 ani, obiectivele şi bugetul fiind dimensionate corespunzător; în fiecare an însă, bugetul se diminuează, dar cercetătorilor li se impune să păstreze aceleaşi obiective din actul adiţional anterior. Multe proiecte se văd astfel compromise: ce se poate face cu o anumită sumă într-un an (un experiment complex, de exemplu) nu se mai poate face cu aceeaşi sumă împărţită în 2 sau 3 ani. Mai mult, cercetarea europeana si internaţională sunt foarte dinamice iar ceea ce ar fi fost de actualitate în 2013 şi 2014 nu mai prezintă un grad la fel de mare în 2015 sau 2016.

Aceste tăieri ale bugetelor contractate s-au făcut arbitrar şi uniform, fără să ţină seamă de evaluările intermediare (cea făcută în 2014 nu a avut nici o urmare).

Cât priveşte competiţiile noi, aici sunt din start prevăzute întârzieri: la Tinere echipe, U.E.F.I.S.C.D.I. anunţă (prin ultimul act adiţional încheiat cu A.N.C.S.I.) deschiderea finanţării în luna iulie, nu pe 4 mai cum stă scris în pachetul de informaţii.

Conform contractului iniţial, ajustările sunt permise în „cazuri de forţă majoră”. La sfîrşitul lui 2014, guvernul anunţa creştere economică. Să fie creşterea economică printre elementele care definesc forţa majoră?

Semnalăm şi că guvernul nu-şi respectă propriile contracte şi nici propriile decizii. Astfel, actele adiţionale care angajează bugetul unui grant pe un anumit an trebuie semnate în maximum 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat pe anul respectiv. În 2013 şi 2014 acest termen a fost depăşit.Strategia Naţională a Cercetării 2014-2020, adoptată prin HG 929 din 21.10.2014, prevede pentru bugetul cercetării pe 2015 suma de 3,87 mld lei, iar suma efectiv alocată prin bugetul propus de guvern şi aprobat de parlament este de 2,17 ori mai mică.

Asociaţia Ad Astra consideră că, prin politica dezastruoasă privind cercetarea, guvernul şi-a probat incompetenţa în acest domeniu. Continuarea acestei politici periclitează nu doar munca cercetătorilor români, ci viitorul întregii ţări.

Asociaţia Ad Astra
===================================

Pentru varianta online a comunicatului, click aici:
https://drive.google.com/file/d/0B2oJTOreywr1b050SzJMVkdUUmM/view