Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Scrisoare deschisa referitoare la Consiliul National de Etica

Domnule Prim Ministru Dacian Cioloş,
Domnule Ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice Adrian Curaj,

Asociaţia Ad Astra, a cercetătorilor romani de pretutindeni, îşi exprimă îngrijorarea în privinţa obiectivităţii şi profesionalismului membrilor Consiliului Naţional de Etică (CNE) a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării din România. Concluziile analizelor efectuate de către actualul CNE referitoare la unele cazuri de plagiat sunt în contradicţie cu cele ale universităţilor care au emis respectivele diplome.

De exemplu, în cazul lucrării de doctorat a domnului Victor Ponta, Comisia de Etică de la Universitatea din Bucureşti a dat verdictul că această lucrare a fost un plagiat. În condiţiile în care chiar universitatea emitentă a diplomei (a cărei imagine este cel mai puternic afectată negativ de situaţii de acest fel) a recunoscut acest aspect, faptul că verdictul dat de către CNE este cel opus ar trebui să pună la îndoială corectitudinea şi bună credinţă a CNE per ansamblu. Exemplul menţionat aici nu este din păcate singurul caz în care corectitudinea deciziei CNE este îndoielnică.

Validarea plagiatelor public recognoscibile de către toată lumea (a se vedea articolele din revista Nature legate de exemplul de mai sus), fără o explicaţie convingătoare privitoare la identitatea textelor, prejudiciază grav nu doar credibilitatea universităţilor, ci a sistemului de învăţământ în general şi a tuturor posesorilor de diplome acordate în România.

Cercetători serioşi, care şi-au obţinut titlurile prin creaţie originală, munca îndelungată şi sacrificii personale se trezesc puşi în aceeaşi categorie, fiind doctori ai universităţilor româneşti, cu indivizi imorali care şi-au obţinut titlurile prin fals şi furt intelectual.

Considerăm că, pentru a elimina orice suspiciune în privinţa viitoarelor decizii, înainte de a analiza orice altă sesizare de furt intelectual este nevoie de schimbarea tuturor membrilor CNE cu alţii a căror integritate ştiinţifică şi morală este deja dovedită.

Cu stimă,
Asociaţia Ad Astra

http://docs.ad-astra.ro/Comunicat_Ad_Astra_1.pdf