Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Nerespectarea programului de guvernare – bugetul cercetării scade

În contextul lansării în dezbatere publică a legii bugetului de stat pe 2017 menționăm că Guvernul actual a fost învestit pe baza unui program de guvernare care prevede:

Creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual, cu asigurarea unei distribuții bugetare echilibrate, destinate susținerii atât a cercetării aplicative și inovării, a cercetării fundamentale și de frontieră, cu accent pe domeniile de specializare inteligentă/cu potențial de creștere.
Sursa: http://gov.ro/fisiere/pagini_fisiere/Programul_de_guvernare_2017-2020.pdf

Creșterea nu se regăsește în proiectul de lege aflat în dezbatere publică.
Sursa:http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/proiect_buget_2017/Anexa3/Ministerul_Cercetarii_Inovarii.pdf.

Dimpotrivă, Ministerului Cercetării și Inovării ar urma să-i fie alocat un buget cu 2,78% mai mic față de cel din 2016, iar estimările pentru anii 2018-2020 sunt de asemenea în scădere.

Solicităm Guvernului să coreleze legea bugetului de stat cu programul de guvernare asumat. În caz contrar cerem demisia Guvernului.

Asociația Ad Astra
București, 26.01.2017