Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra anunță lansarea proiectului Premiilor Ad Astra 2022 (link aici), care își propune identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei. Regulamentul de participare se poate gasi aici, iar  pagina de inscriere se poate accesa aici.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Comunicatul Asociației Ad Astra pe tema nominalizării lui Mihai Tudose pentru funcția de premier

Asociația Ad Astra își exprimă profunda dezamăgire față de faptul că PSD a propus, iar Președintele României a acceptat nominalizarea pentru funcția de Prim Ministru al României în persoana dlui Mihai Tudose, considerând acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse și a faptului că dl Tudose a confirmat aceste acuzații, cerând retragerea titlului de doctor deținut. Reiterăm faptul că plagiatul tezei de doctorat reprezintă o infracțiune care descalifică o persoană de la ocuparea unei funcții de conducere în stat. De asemenea, renunțarea benevolă la titlul de doctor în caz de plagiat nu poate exonera pe nimeni din punct de vedere moral din moment ce titlul de doctor a contribuit la dezvoltarea întregii cariere, potențial în detrimentul altor persoane care au obținut titlul de doctor pe merit.

 

De aceea, considerăm că dl Mihai Tudose nu poate exercita niciun fel de autoritate morală față de cetățenii români care au obținut diplome de studii prin muncă cinstită și solicităm Parlamentului României să nu valideze un guvern condus de o persoană cu probleme de etică.

 

Atragem atenția că, în contextul declarațiilor Președintelui de la deschiderea anului universitar 2016-2017 din Timișoara care spunea că „Un politician dovedit plagiator trebuie să dispară din politică. Un cadru universitar dovedit plagiator să dispară din universitate”, această nominalizare dovedește faptul că integritatea morală și etică nu reprezintă un criteriu suficient de important pentru desemnarea Primului Ministru al României și în același timp subminează orice fel de încercare de reașezare a sistemului educațional și de cercetare pe bază de integritate și meritocrație.

 

Menționăm faptul că imaginea externă a României și în special cea a Guvernului României sunt în aceeași măsură afectate negativ, având în vedere toate scandalurile apărute în presa internă și internațională legate de numeroasele lucrări de doctorat plagiate ale oamenilor politici din România.

 

Asociația Ad Astra