Inscriere cercetatori

Daca aveti cont Ad Astra si de Facebook, intrati pe pagina de profil pentru a da dreptul sa va logati pe site doar cu acest buton.

Site nou !

Daca nu va puteti recupera parola (sau aveti alte probleme), scrieti-ne la pagina de contact. Situl vechi se gaseste la adresa old.ad-astra.ro

Facebook

Granturile MCI destinate olimpicilor condiționate de rămânerea în țară

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ca urmare a lansării în dezbatere publică a PHG privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 403 din 31 mai 2017 privind aprobarea Programului de granturi pentru cercetare-dezvoltare şi inovare „Grantul pentru tineri cercetători REGELE CAROL I” publicată în Monitorul Oficial nr. 441 din 14 iunie 2017, Asociația Ad Astra propune:

1. Abrogarea articolelor care condiționează acordarea acestor granturi de angajarea beneficiarilor în țară imediat după terminarea studiilor de licență și/sau master. În speță, Art. 7, alin 2), lit. F și Art. 8, alin 2), 3) și 5).
2. Modificarea Art. 7, alin 2), lit c) prin menținerea doar a obligativității studentului de a promova studiile universitare pe perioada grantului pentru ciclul 1, respectiv licenţă, după caz, şi pentru ciclul 2 – master.

Acordarea unor astfel de granturi este o idee foarte bună, dar nu trebuie condiționată de rămânerea în țară după absolvire. Orice astfel de „legare de glie” este contraproductivă.

Credem că, pentru stoparea fenomenului de „fugă a creierelor”, strategia de urmat este ca tânărul absolvent să fie lăsat și chiar încurajat să exploreze noi sisteme de educație și cercetare, din afara țării, acesta fiind singurul mod în care un tânăr poate ajunge la maturitate științifică. În paralel, statul trebuie să contribuie prin măsuri legislative la crearea unui mediu propice întoarcerii specialiștilor. Avem în vedere concursuri transparente de angajare în învățământul superior și în institutele de cercetare, competiții naționale de proiecte organizate regulat și finanțate corespunzător, dar și susținerea, prin programe adecvate, a înființării unor unități de cercetare private.

Pe de altă parte, există oricum beneficii de pe urma faptului că un fost olimpic studiază în țară: el poate participa chiar ca student la programe de cercetare, poate participa la concursuri profesionale etc. În plus, prezența lui creează emulație într-un grup. Nu în ultimul rând, foștii olimpici pot contribui la formarea elevilor în domeniul respectiv, prin lecții de pregătire oferite participanților la olimpiade.

Membrii Asociației Ad Astra
București
21.05.2018

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.