Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Granturile MCI destinate olimpicilor condiționate de rămânerea în țară

Ca urmare a lansării în dezbatere publică a PHG privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 403 din 31 mai 2017 privind aprobarea Programului de granturi pentru cercetare-dezvoltare şi inovare „Grantul pentru tineri cercetători REGELE CAROL I” publicată în Monitorul Oficial nr. 441 din 14 iunie 2017, Asociația Ad Astra propune:

1. Abrogarea articolelor care condiționează acordarea acestor granturi de angajarea beneficiarilor în țară imediat după terminarea studiilor de licență și/sau master. În speță, Art. 7, alin 2), lit. F și Art. 8, alin 2), 3) și 5).
2. Modificarea Art. 7, alin 2), lit c) prin menținerea doar a obligativității studentului de a promova studiile universitare pe perioada grantului pentru ciclul 1, respectiv licenţă, după caz, şi pentru ciclul 2 – master.

Acordarea unor astfel de granturi este o idee foarte bună, dar nu trebuie condiționată de rămânerea în țară după absolvire. Orice astfel de „legare de glie” este contraproductivă.

Credem că, pentru stoparea fenomenului de „fugă a creierelor”, strategia de urmat este ca tânărul absolvent să fie lăsat și chiar încurajat să exploreze noi sisteme de educație și cercetare, din afara țării, acesta fiind singurul mod în care un tânăr poate ajunge la maturitate științifică. În paralel, statul trebuie să contribuie prin măsuri legislative la crearea unui mediu propice întoarcerii specialiștilor. Avem în vedere concursuri transparente de angajare în învățământul superior și în institutele de cercetare, competiții naționale de proiecte organizate regulat și finanțate corespunzător, dar și susținerea, prin programe adecvate, a înființării unor unități de cercetare private.

Pe de altă parte, există oricum beneficii de pe urma faptului că un fost olimpic studiază în țară: el poate participa chiar ca student la programe de cercetare, poate participa la concursuri profesionale etc. În plus, prezența lui creează emulație într-un grup. Nu în ultimul rând, foștii olimpici pot contribui la formarea elevilor în domeniul respectiv, prin lecții de pregătire oferite participanților la olimpiade.

Membrii Asociației Ad Astra
București
21.05.2018