Inscriere cercetatori

Daca aveti cont Ad Astra si de Facebook, intrati pe pagina de profil pentru a da dreptul sa va logati pe site doar cu acest buton.

Site nou !

Daca nu va puteti recupera parola (sau aveti alte probleme), scrieti-ne la pagina de contact. Situl vechi se gaseste la adresa old.ad-astra.ro

Facebook

Propuneri Ad Astra de modificare a metodologiei de concurs pentru DG ai INCD

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Stimată doamnă ministru Monica Anisie,
Stimate domnule secretar de stat Dragoș Ciuparu,

Referitor la concursurile ce urmează a se organiza pentru pozițiile de directori generali ai unor Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD), vă aducem la cunoștință̆ o posibilă problemă pe care noi o considerăm importantă din HG Nr. 576/10.08.2016 care reprezintă baza legală pentru aceste concursuri. Unul dintre criteriile obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească candidații este următorul:

c) are experienţă managerială dovedită de minimum 5 ani în activitatea de conducere a unei unităţi de cercetare-dezvoltare sau a unei structuri organizatorice (de exemplu, consiliu de administraţie, consiliu ştiinţific, laborator, secţie, departament).”

Având în vedere că în multe cazuri promovările pe poziții manageriale din cadrul INCD-urilor nu respectă criterii meritocratice, considerăm că această cerință exclude de facto mulți cercetători și posibili manageri performanți care nu sunt deja în conducerea INCD-urilor. Mai mult decât atât, cerința impune o experiență mai lungă decât un mandat. In continuare va propunem o serie de amendamente care au drept scop stimularea comunității științifice de a participa mai activ la viitoarele concursuri pentru pozițiile de directori generali pentru INCD:

  1. Vă propunem deci eliminarea acestei cerințe obligatorii, lăsând la latitudinea comisiei de concurs evaluarea abilităților manageriale ale candidaților.
  2. O altă modificare pe care o considerăm necesară este introducerea condiției obligatorii pentru candidați de a nu împlini vârsta de pensionare în decursul viitorului mandat. Această cerință se bazează pe faptul ca directorii generali de INCD-uri sunt funcționari publici, numiți în funcție prin Ordin de Ministru.

In același context, vă rugăm să ne puneți la dispoziție temeiul legal în baza căruia membrii Academiei Române sunt exceptați de la pensionarea obligatorie o dată cu împlinirea vârstei legale de pensionare și pot fi numiti in conducerile INCD-urilor.

Vă mulțumim anticipat.

Cu respect,

Membrii Asociației Ad Astra

06.03.2020

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.