Scopul nostru este sprijinirea şi promovarea cercetării ştiinţifice şi facilitarea comunicării între cercetătorii români din întreaga lume.
Asociația Ad Astra își exprimă îngrijorarea în legătură cu finanțarea unui număr foarte mic de proiecte din cadrul competiției din Programul 5.1 – Idei. În cadrul acestui program a fost oferit un singur instrument de finanțare, respectiv o singură competiție – PCE2023, cea pentru care rezultatele finale s-au anunțat acum, după aproape un an si jumătate. Întârzierea finanțării cercetării, precum și finanțarea unui număr nesemnificativ de proiecte de cercetare, are un efect profund negativ asupra comunității științifice din tară și din diaspora. Aceasta este o nouă lovitură pentru Cercetarea din România, aflată de zeci de ani într-o stare de subfinanțare, „brain drain” și incertitudine cronică. Asociația Ad Astra a inițiat o petiție (link petiție), prin care se cere ca o măsura urgentă, alocarea in fiecare an a 0,1% din PIB, adică cca 300 mil Euro, credite de angajament, pentru o competiție nouă de tip IDEI. Aceasta competiție ar trebui să asigure finanțarea a 300–500 de proiecte, în valoare de 600.000–1 mil Euro, cu o durată de desfășurare de 2-3 ani. Desfășurarea competiției trebuie să fie predictibilă, cu un calendar anual fix. Doar o astfel de predictibilitate poate crea, pentru cercetători, așteptarea
că și-ar putea desfășura activitatea adecvat în România. Asociația Ad Astra invită persoane și organizații, în primul rând universități, institute precum și alte organizații de cercetare, să susțină public aceasta petiție prin trimiterea unei scrisori de adeziune pe o adresa de email astra.ad.artsa@gmail.com, asociația Ad Astra urmând sa facă public pe site-ul propriu (https://ad-astra.ro) numele organizațiilor care și-au exprimat adeziunea.
Cu stima
Asociația Ad Astra