Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Lattice points inside rational simplices and the Casson invariant of Brieskorn spheres

Domenii publicaţii > Matematica + Tipuri publicaţii > Articol în revistã ştiinţificã

Autori: Liviu I. Nicolaescu

Editorial: Geometriae Dedicata, 88, p.37-53, 2001.

Rezumat:

Demonstram o formula explicita de calculare a numarului de puncte laticiale din interiorul unui simplex cu coordonate ratzionale dupa care folosim aceasta formula pentru a arata ca invariantul Casson al unei sfere omologice Brieskorn este egal cu invariantul Seiberg-Witten. We prove an explicit formula describing the number of lattice points inside a rational simplex which we then use to show that the Casson invariant of a Brieskorn sphere is equal to the Seiberg-Witten invariant.

Cuvinte cheie: teorie gauge, topologie, teoria numerelor // gauge theory, topology, number theory