Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Pozitia Ad Astra in raport cu infiintarea Comitetului pentru elaborarea metodologiei de evaluare a institutiilor de cercetare din Romania

Domnule Ministru,

Considerăm binevenită intenţia Ministerului Educaţiei şi Cercetării, exprimată prin Comunicatul de Presă din 15.03.2005, privind reformularea metodologiei de evaluare a instituţiilor de cercetare din România. Evaluarea în domeniul cercetarii a fost ignorată sau doar mimată în trecut, deşi reprezintă o cerinţă esenţială pentru revigorarea cercetării din Romania şi pentru sincronizarea acesteia cu cercetarea europeană.
Cercetarea din universităţi a fost evaluată de către CNCSIS după criterii proprii, radical diferite de criteriile recunoscute pe plan internaţional. Evaluări similare la nivelul institutelor Academiei Române şi Institutelor Naţionale de Cercetare-Dezvoltare au avut doar un scop limitat. Recent, Asociaţia Ad Astra a dat publicităţii un studiu independent asupra rezultatelor din cercetare (studiu bazat pe datele ISI, efectuat cu permisiunea Thomson Scientific; a se vedea https://www.ad-astra.ro/isi) care prezintă discrepanţe majore faţă de evaluarea CNCSIS : ceea ce consideră CNCSIS ca fiind valoros, apare ca lipsit de valoare conform criteriilor internaţionale.
Având in vedere componenţa comitetului pentru elaborarea metodologiei de evaluare, numit prin Ordinul 3470/martie 2005, Asociaţia Ad Astra susţine cu fermitate ca din acest comitet, ca şi din cele similare care vor fi formate pe viitor, să nu facă parte persoane care au eşuat în reforma cercetării ştiinţifice, în mod direct sau prin instituţiile în fruntea cărora s-au aflat.
Asociaţia Ad Astra susţine în continuare necesitatea înnoirii comisiilor responsabile cu elaborarea şi aplicarea strategiei reformei cercetării din România. Prezenţa evaluatorilor externi în acest proces este o pârghie absolut necesară în momentul de faţă, pentru redresarea cercetării româneşti.
Cercetarea ştiinţifică din România se află într-o situaţie critică. În aceste condiţii, Asociatia Ad Astra cere ca metodologia de evaluare care va fi elaborată să fie supusă analizei cercetătorilor de marcă din ţară şi de peste hotare, precum şi reprezentanţilor asociaţiilor profesionale şi civice.

Asociatia Ad Astra