Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Reactii la clasificarea universitatilor

1. Reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii – In "Evenimentul Zilei"
"…Reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) si cei ai Consiliului National al Cercetarii Stiintifice in Invatamintul Superior (CNCSIS) spun ca "orice evaluare este bine venita". "Noi am contribuit indirect la acest studiu, prin furnizarea datelor. Cunosc metodologia Shanghai, consacrata international. Nu ma pot pronunta asupra credibilitatii studiului deoarece acest lucru ar presupune ca eu sa il analizez detaliat si sa ma pronunt asupra unor idei din studiu. Dar orice mesaj bine elaborat care vine catre noi va fi luat in consideratie, mai ales ca si noi, la minister, incercam sa masuram performanta universitatilor dupa diferite metode", ne-a declarat Dumitru Miron, secretarul de stat pentru invatamintul superior si integrare europeana din MEC…"

2. Rectorul Academiei de Stiinte Economice, Bucuresti – In "Evenimentul Zilei"
"…Secretarul biroului executiv al CNCSIS, Ioan Gheorghe Rosca, care este si rectorul ASE Bucuresti, spune ca aceasta clasificare este buna "daca este judecata strict dupa criteriul pe baza caruia a fost realizata, si anume valorificarea cercetarii pe plan international". "Trebuie sa precizam ca valorificarea internationala a cercetarii nu este acelasi lucru cu valoarea cercetarii. Sint de acord ca valorificarea cercetarii stiintifice este cel mai important indicator, pentru ca este normal sa ne raportam la ceea ce se publica pe plan mondial, astfel incit sa nu ne citim numai noi intre noi", a afirmat prof. dr. Rosca. "Eu cred ca publicarea acestui clasament va fi un soc pentru noi toti si este un lucru bun, pentru ca trebuie sa ne obisnuim cu astfel de ierarhizari. Universitatile trebuie fie interesate de a intra in topurile internationale. Noi, de exemplu, la ASE, pur si simplu nu ne-am pus problema pina acum sa publicam in reviste ale ISI, dar va fi obligatoriu sa ne punem aceasta problema dupa integrarea Romaniei in UE. Eu personal nu resping acest clasament deoarece este o preocupare a mea si ma intereseaza", a adaugat rectorul ASE…"

3. Rectorul Universitatii de Arta si Design, Cluj-Napoca – In "Ziarul Clujeanului"
"…Nu ne-au fost cerute date pentru această ierarhizare", susţine rectorul Universităţii de Artă şi Design din Cluj (UAD), Ioan Sbârciu. El afirmă că în domeniul artei, UAD se află pe primul loc în ţară în clasificările CNSIS legate de cercetare. "La e altceva. Noi am luptat foarte mult pentru echivalarea expoziţiilor sau lucrărilor cu articolele publicate. De altfel, după ce aceste echivalări au fost acceptate, UAD a şi primit o în cercetare din partea Ministerului Educaţiei", afirmă rectorul UAD…"

4. Pro-rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca – In "Ziarul Clujeanului"
"…Este foarte importantă această clasificare, pentru că surprinde o situaţie în domeniul cercetării la un anumit moment, mai exact în anul 2004. Dacă acest clasament ar fi fost făcut pe ultimii cinci ani, UBB ar fi fost detaşat pe primul loc, după cum reiese din ierarhiile întocmite de CNSIS. Oricum şi poziţia a doua în 2004 este foarte onorantă pentru noi. Acest lucru dovedeşte că în instituţia noastră există o preocupare importantă pentru cercetare, în condiţiile în care se ştie că fără cercetare dezvoltarea unei societăţi nu este posibilă", a declarat Şerban Agachi, prorector la UBB. Agachi a mai spus că UBB se va preocupa în continuare de accentuarea şi amplificarea publicării studiilor în revistele acreditate ISI…"

5. Rectorul Universitatii Tehnice, Cluj-Napoca – In "Ziarul Clujeanului"
"…Radu Munteanu, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj, nu a dorit să comenteze ierahizarea întocmită de Ad-Astra şi Daniel David până nu găseşte timp să o studieze în amănunţime. El a spus însă că este preocupat încă din 1995 de astfel de clasificări pe care le consideră foarte utile. "Mă preocupă această problemă. În opinia mea nu trebuie să le dai ceva oamenilor după merite şi nevoi, ci după modul în care îşi pun în valoare calităţile", a spus Radu Munteanu…"

6. Rectorul Universitatii "Al.I. Cuza", Iasi – In "Ziarul de Est"
"…Universitatea "Al.I. Cuza" a fost nominalizata de Organizatia "Ad-Astra" a Cercetatorilor din Romania ca fiind institutia de invatamint superior cu cel mai mare indice de eficienta in performanta stiintifica. "Acesta clasificare este confirmarea a ceea ce noi spunem de atita timp, ca finantarea pe student se face pe numarul persoanelor si nu pe calitatea invatamintului. Cei care realizeaza performante nu sint incurajati de sistemul educational roman. Aceasta clasificare arata valoarea reala a universitatilor din Romania", ne-a precizat Dumitru Oprea, rectorul Universitatii "Al. I. Cuza".
Indicele de eficienta in performanta stiintifica este raportul numarului de publicatii din 2004 (170 in cazul Universitatii "Cuza") si numarul de profesionisti (933). Locurile doi si trei au fost ocupate de Universitatea "Babes-Bolyai", din Cluj-Napoca si Universitatea Bucuresti. Din cele 79 de universitati, 56 de stat si 23 particulare acreditate, institutiile de invatamint superior iesene s-au clasat pe locul 4 – Universitatea Tehnica "Gh. Asachi", pe locul 13 – Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" si pe pozitia 24 – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad".
Aceasta este prima clasificare realizata vreodata in invatamintul superior romanesc. "Ierarhizarea s-a facut dupa criterii mondiale si universitatile nu puteau influenta cu nimic rezultatele", a mai precizat rectorul Oprea…"

7. Rectorul UMF Iuliu Hatieganu, Cluj-Napoca – In "Ziarul Clujeanului"
"…Nu poţi compara mere cu pere. "Niciodată nu se pot compara mere cu pere. Nu se poate compara o universitate tehnică cu una socio-umană sau cu una de medicină. Sunt mai multe criterii specifice care trebuie luate în considerare în fiecare caz în parte. De exemplu, în acest clasament nu apar reliefate premierele naţionale realizate de medicina clujeană, cum ar fi folosirea tehnologiei laparoscopice sau cele legate de transplantul renal. În plus, în lumea medicală, accesul la publicaţii de specialitate este mai greu, pentru că sunt mai puţine. Cu toate acestea însă, consider că această ierarhizare este binevenită. E bine să ne dăm seama la ce oră ne aflăm", a declarat Mircea Bojiţă, rectorul UMF Cluj, care a mai spus că le va cere colegilor săi ca pe viitor să încerce să publice mai mult în revistele acreditate ISI…"

8. Rectorul Universitatii "Dunarea de Jos", Galati – In "Monitorul de Galati"
"…"Pozitia 16 din acest top, care cuprinde toate cele 79 de universitati din Romania, este una, zic eu, onorabila. In acest top s-a tinut cont de impactul international al cercetarii stiintifice. Este clar ca, daca se face cercetare in Romania, aceasta se face in primul rind in universitatile de stat", ne-a declarat rectorul Universitatii "Dunarea de Jos", Alexandru Epureanu. Acesta ne-a mai declarat ca a facut cunoscuta aceasta situatie atit profesorilor din universitate, cit si Senatului Universitatii. In urma analizei acestei situatii, conducerea Universitatii "Dunarea de Jos" a conceput un plan de imbunatatire a impactului international pe care il are universitatea in ceea ce priveste cercetarea stiintifica. Astfel, va fi stimulata activitatea de cercetare stiintifica, iar activitatea de cercetare va fi orientata in sensul unei mai bune valorificari a acesteia prin publicatii ce apartin listei ISI. De asemenea, universitatea se va orienta in directia cresterii aportului financiar obtinut in urma activitatilor de cercetare stiintifica…"

9. Rectorul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, in "Sibianul":
"Baza de date pe care au folosit-o nu a fost completă, deoarce noi avem mai multe lucrări publicate. Avem foarte multe lucrări de cercetare ştiinţifică, pentru care se primeşte 3% din dobânda bugetară, ceea ce înseamnă în jur de 4 miliarde de lei. Dacă nu am îndeplini acest indice, nu i-am primi, nu?", se întreabă rectorul ULBS.
http://www.sibianulonline.ro/articol/ziar/sibiu/universitatea-in-criza/6190/372/

Reactiile Autorilor la Comentariile Rectorilor – In "Ziarul Clujeanului"
"…Merele şi perele nu doar că pot fi comparate, dar pot fi comparate chiar prin prisma unui număr infinit de criterii, spre exemplu, prin aportul caloric pe care îl aduc! La fel, indicatorul nostru, publicaţiile internaţionale ISI, acoperă toate domeniile de la ştiinţă, medicină, până la arte, religie, literatură şi filosofie, făcând aşadar posibilă comparaţia tuturor universităţilor, după un model acreditat internaţional. Asta nu înseamnă că nu se pot lua în calcul şi alte criterii; important este ca acestea să fie riguroase, acceptate internaţional şi congruente cu scopul evaluării, pentru a evita ierarhizări locale în care fiecare câştigă şi toţi sunt pe locuri fruntaşe", a declarat Daniel David…"