Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Metode pentru prevenirea Sindromului Metabolic

Editorial: .

Rezumat:

Metode pentru prevenirea Sindromului Metaboli

Aurelian Udristioiu¹, Manole Cojocaru²

 

¹Laborator Clinic, Departamentul of Hematologie, Spitalul Judetean de UrgentaTargu Jiu & UTM, Facultatea de Medicina, Bucuresti, E-mail: aurelianu2007@yahoo.com

² Departamentul de Fiziologie, UTM, Facultatea de Medicina, Bucuresti,; E-mail: mancojocaru@yahoo.com

Autor Corespondent, Aurelian Udristioiu

Abstract

Sindromul Metabolic (SM),  cuprinde  factori multipli, interdependentei, cu risc de origine metabolică, care apar pentru a promova dezvoltarea bolii aterosclerotice cardiovasculare (ASCVD) și care sunt puternic asociati cu diabetul zaharat de tip 2 sau cu riscul pentru această condiție. Factorii de risc metabolic constau in dislipidemia aterogenă: trigliceride crescute( > 200 mg/dl,) apolipoproteina B crescuta, LDL crescut ( >170 mg/dl), particule mici de LDL, HDL colesterol scăzut (<  40 md/dl ), tensiunea arteriala crescuta (min/max > 90/140  mmHG), glucoza plasmatica crescut (> 120 mg/dl), o stare protrombotica și o stare proinflamatorie.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a introdus si alte  criterii ușor diferite pentru SM, inclusiv niveluri ridicate de insulină, creșterea glicemiei à jeun, sau a glucozei după masă, incluzand si semne clinice: obezitate abdominală (definită ca o talie -hip raport mai mare de 0,9), un indice de masă corporală( IMC),  ≥30 kg / m2 sau o talie de măsurare > 37 inch.

Obiectivul acestui studiu a fost acela de a determina eficacitatea unui protocol standard de exercii fizice si regim nutritional de viata, in scopul revenirii pacientilor cu semne de sindrom metabolic (SM) la o stare de sanatate, aparent normala..

Metode

Au fost cuprinsi in studiu pacentii care s-au prezentat, cu bilet  de trimitere de la MF, 40 barbati, 20 femei,(varsta 20-50 ani), in scopul evaluarii starii de sanatate, prin controale periodice, la sase luni, prin Laboratorul de Analize Medicale al Ambulatoriului, din  Spitalului Judetean de Urgenta Targu Jiu.

Pacientii care au prezentat semen si simptome de SM dar si analize de laborator din categoria MS, cu valori crecute, au primit recomandarea de la medicul curant de a urma un tratament combinat, constând dintr-un regim alimentar hipocaloric (<2.500 kcal / zi) și un program de exerciții fizice pe o bicicleta de tip fitness.  Bicicleta fitness utilizata in cabinetele de fizioterapie din ambulator (Pegas-Pedalux 3) a permis investigatorului să înregistreze intensitatea efortului fizic.  În timpul exercițiului fizic, ritmul cardiac mediu (HR) nu s-a depasit mai mult de  110-136 bpm. PaciențIi care au avut déjà instalata o obezitate avansată (IMC > 50% fata de normal) nu au participat la programul fizic.

Rezultate

   Consumul de energie în timpul efortului, in funcție de vârstă a fost calculat la o valoare medie, 10 kcal / min, timp de 30 minute, cu program de exercitiu de 4-5 zile pe saptamana.

După 3 luni de program fizic, combinat cu dieta recomandata, 48 (80%) de pacienți au obținut un IMC normal , iar rezultatele paraclinice de laborator s-au normalizat fata de cele initiale, care erau cu 50% mai mari fata de valorile normale: colesterol total (medie= 169,5 mg / dl, SD = 2,13, p = 0,005, interval de referință = 114-225 mg / dl), trigliceride (în medie = 99 mg / dl, SD= 2,92, p = 0,04, interval de referință = 53-145 mg / dl), HDL (medie = 63 mg / dl, SD =2,60, intervalul de referință = 36-60 mg / dl) și LDL (medie = 89 mg / dl, SD= 2,88, intervalul de referință = 48-130 mg / dl).

Doidprezece pacienți, (20%),  care nu au răspuns la regimul de exerciții fizice, pastrand valori crescute ale colesterolului sau ale trigliceridelor și un IMC  cu valori peste  limitele normale, au primit recomandarea de la medicul cardiolog de a urma un tratament medicamentos, anticolestrolic, cu stateine.

Concluzii

Combinația, dieta cu exerciții fizice, prezentata în acest studiu s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru MS, iar acest lucru sau un regim similar trebuie recomandat de medici pentru pacienții care prezintă semne de SM.

La pacienții predispusi la obezitate si SM, care nu au avut rezultate coresunzatoare la eforturile fizice dozate,  se recomanda un tratament specific pentru dislipidemii, administrarea de leptine, sau medicamente promotorii, în plus față de exerciții fizice și menținerea unui regim alimentar adecvat.

Studii suplimentare, care ar trebui să includă un grup de control adecvat, sunt necesare pentru a confirma aceste constatari, derivate din semnele și simptomele