Inscriere cercetatori

(NOU – 27 nov.) Ad Astra solicită revocarea Ordinului de lansare a competiției de proiecte PCCDI 2017

În dosarul 5967/2/2017 a avut loc o nouă înfățișare în data de 20.10.2017:

Solutia pe scurt: Admite excepţia lipsei de interes. Respinge cererea ca lipsită de interes. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 20.10.2017.

Săptămâna aceasta Asociația Ad Astra a formulat recurs.


Referitor la acțiunea de suspendare a Ordinului de mai jos:
1. Ca răspuns la plângerea prealabilă de mai jos, MCI a formulat răspunsul de aici.

2. În paralel cu plângerea prealabilă Asociația Ad Astra a cerut suspendarea Ordinului în instanță (la Curtea de Apel București) – nr. dosar 5967/2/2017

3. Ca urmare a răspunsului MCI, Ad Astra a solicitat în baza legii 544/2001 Ordinul de lansare a competiției, în special pentru a verifica informația conform căreia Pachetul de informații prevede la punctul 13.5 Contestații următoarele: „După publicarea rezultatelor finale, directorii de proiect pot depune contestații în timp de 3 zile lucrătoare după data publicării rezultatelor evaluării”.

4. Am constat că, contrar celor afirmate în răspunsul MCI, prevederea de mai sus nu se regăsește în Ordin.


Asociația Ad Astra a depus la Registratura Ministerului Cercetării și Inovării o plângere prealabilă (nr. înreg. 2149/19.07.2017) prin care solicităm revocarea Ordinului nr. 439/11.07.2017 prin care a fost lansată competiția 2017 „Proiecte Complexe realizate în consorţii CDI”, parte a Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2015-2020 (PNCDI III).

Deschiderea acestei competiții, pentru care sunt alocați aprox. 360 milioane lei, cu finanțări per proiect de maxim 7,5 milioane, s-a făcut, din punctul nostru de vedere, cu încălcarea mai multor prevederi legale, pe care le redăm mai jos, și detaliat în documentul de aici.

Acestea sunt:
A. Numai entitățile evaluate și clasificate sau certificate ar putea beneficia de această finanțare, dar aceste condiții nu sunt specificate în pachetul de informații, anexă a Ordinului de mai sus.
B. Contrar prevederilor legale pachetul de informații, anexă a Ordinului de mai sus, nu prevede „oportunitatea transmiterii de către ofertanţii de proiecte a unor observaţii la argumentele evaluatorilor” și nici o perioadă de contestații antemergătoare publicării rezultatelor finale.
C. Ordinul nu include o perioadă de depunere și rezolvare a contestațiilor, ulterioară Etapei II de evaluare.

Menționăm de asemenea că dezbaterea publică a pachetului de informații a durat patru zile, iar cererile de finanțare ar urma să fie depuse în limba română (deci potențialii evaluatori internaționali sunt excluși de facto).

Asociația Ad Astra

București, 19 iulie, 2017