Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Comisia Europeană va cere clarificări în privința infrastructurilor de cercetare românești

Ca urmare a publicării pe site-ul MCI a comunicatului de presă intitulat „Comisia Europeană a validat procedura urmată de către MCI pentru realizarea ”Roadmap-ului” Infrastructurii de Cercetare din România”, precizăm următoarele:

Comunicatul este de natură să inducă în eroare opinia publică și ridică semne de întrebare asupra capacității de înțelegere a limbii engleze a celor care au studiat scrisoarea celor doi comisari europeni, venită ca răspuns la sesizarea Ad Astra.
Cităm din scrisoarea comisarilor europeni:
„ […] we welcome Ad Astra’s observations which we will take up with the competent authorities, primarily the Ministry of Research and Innovation, in order to obtain the necessary clarification.
Traducerea noastră: observațiile Ad Astra sunt binevenite și le vom înainta autorităților competente, în principal Ministerului Cercetării și Inovării, pentru a obține clarificările necesare.

Constatăm o discrepanță majoră cu conținutul comunicatului de presă al MCI, conform căruia așa zisa „contestație” Ad Astra ar fi fost respinsă, iar scrisoarea ar fi „validat procedurile urmate de către MCI în vederea realizării Roadmap-ului Infrastructurii de Cercetare din România”.

Nu se pune problema niciunei validări/invalidări a procedurii, condiționalitatea ex ante fiind oficial ridicată de către Comisia Europeană încă de anul trecut, așa cum subliniază și textul scrisorii, care evocă pașii ce au stat la baza acestei decizii. Ceea ce interpretează Ministerul ca „validare a procedurii” este tocmai această evocare, de către cei doi comisari, a pașilor bifați de România pentru a-i fi ridicată condiționalitatea. De remarcat și faptul că ridicarea unei condiționalități ex ante implică doar o verificare, din partea CE, a conformității unor documente puse la dispoziție de statul membru. La momentul verificării conformității se prezumă automat că aceste documente reflectă realitatea și că vor fi fost întocmite în conformitate cu bunele practici internaționale. În acest sens, Asociația Ad Astra a atras însă atenția că cel puțin unul din membrii CRIC, nominalizat în raportul trimis CE, nu a semnat acel raport, lucru care probabil va face obiectul clarificărilor cerute de către cei doi comisari Ministerului.

Dorim să precizăm că am trimis Comisiei Europene scrisoarea în cauză după ce am obținut mai întâi punctul de vedere al MCI asupra conținutului acesteia doar ca sa ne asiguram că alocarea fondurilor nerambursabile pentru România se va face pe baza unei fundamentări riguroase și corecte a roadmap-ului național privind infrastructurile de cercetare. Scrisoarea nu a fost o „contestație”, așa cum greșit interpretează Ministerul. Membrii asociației nu au cerut reimpunerea condiționalității ex ante, ci au cerut unele clarificări, pe care ministerul nu le-a oferit în punctul de vedere remis nouă.

Membrii Asociației Ad Astra
București
16.05.2018