Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Scrisoare deschisă – dlui ministru Nicolae Burnete

Dlui ministru al cercetării și inovării,

Stimate dle Prof Nicolae Burnete,

București

25 iunie 2018

În anul 2017 Ministerul Cercetării și Inovării (MCI):

  • nu a început și finalizat, prin contractare, nicio competiție majoră de proiecte de cercetare (care să implice echipe de cercetători);
  • a depășit termenele prevăzute pentru evaluarea și contractarea proiectelor depuse în cadrul competițiilor pornite în 2016;
  • a executat 81% din bugetul alocat prin legea bugetului de stat, concomitent cu utilizarea creditelor de angajament.

Din dorința de a transparentiza activitatea ministerului pe care-l conduceți și de a oferi o anumită predictibilitate în acțiunile acestuia, membrii Asociației Ad Astra vă solicită public să explicați care au fost cauzele care au dus la cele de mai sus.

În privința competițiilor de proiecte naționale constatăm că acestea devin o raritate, în contradicție cu Strategia Națională de CDI 2014-2020, care statuează că „Stabilitatea necesară este asigurată de fluxul predictibil de proiecte[…]”.

MCI avea în derulare în 2017 patru competiții majore (PCE, PCCF, TE și PD), toate lansate în 2016. Calendarul competițiilor, asumat prin ordinele de lansare ale acestora, nu a fost respectat. Care au fost cauzele care au dus la întârzierile majore în contractarea proiectelor?

Constatăm, de asemenea, încălcarea prevederilor pachetelor de informații nu doar în privința termenelor, dar mai ales în privința evaluatorilor folosiți. Asociația Ad Astra a condamnat fermrenunțarea la utilizarea evaluatorilor internaționali. Se dovedește acum, consultând listele de evaluatori români utilizați în cadrul competițiilor PDși TE, că România nu dispune de suficienți experți, cu o acoperire exhaustivă a tematicilor abordate în cadrul proiectelor depuse, iar nivelul calitativ al multora dintre aceștia nu satisface cerințele minime de eligibilitate prevăzute în pachetele de informații.

  1. Cum explicați utilizarea evaluatorilor care nu satisfac criteriile minime de eligibilitate în cadrul competițiilor de mai sus? Dacă au fost modificate pachetele de informații, în cursul derulării competițiilor, vă solicităm temeiul legal în baza căruia s-a făcut acest lucru.
  2. Ce măsuri întreprinde MCI pentru încadrarea în termenele prevăzute prin pachetele de informații?
  3. Ce argumente au stat la baza utilizării creditelor de angajament în contextul în care creditele bugetare nu au fost utilizate în totalitate? Remarcăm faptul că bugetul MCI a fost diminuat în 2018, comparativ cu anul precedent, iar creditele de angajament contractate în 2017 pun o presiune suplimentară pe bugetul din anul în curs.

 

Dle ministru, vă solicităm un răspuns în termen de două săptămâni. Mulțumim anticipat.

 

Cu respect,

Membrii Ad Astra